Международен ден на Земятаизвестен още като Денят на Земята се отбелязва на 22 април и е най- мащабният празник в света отбелязван от милиарди души.

Всичко започва на 22.04.1970 г., когато американският сенатор Гейлорд Нелсън от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес — изявен студентски лидер, организират първият официален Ден на Земята с цел да се привлече общественото внимание, под чиито натиск да бъдат приети закони обезпечаващи почистването и опазването на замърсените реки и други източници на питейна вода. Милиони северноамериканци от САЩ и Канада участват в демонстрацията и настояват политици, държавници и бизнес среди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

През 1990 г. празникът на планетата Земя е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му през 1993 г.
Интересът към този ден расте от година на година и напоследък Денят на Земята се празнува навсякъде по света. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Нашата страна също има своя принос за съхраняване на живота на планетата.
 
Хора, различни видове организации и движения на този ден се сплотяват около една обща цел - бъдещето на планетата Земя. Вниманието на обществеността е насочено към поведението на хората и начина, по който то влияе върху природата. Хората разбраха, че ние сме част от природата и трябва да променят собствените си действия, за да защитят планетата.